Ziek maar geen uitkering, niet verzekerd en geen verdere inkomsten

 

Mevrouw is 23 jaar en heeft op haar derde leukemie gehad. Daar ondervindt ze nog steeds de gevolgen van. Ze is snel vermoeid en onlangs nog geopereerd aan haar zwakke polsen. Ze kan eigenlijk alleen administratief werk doen maar toch is F in een winkel gaan werken waar ze kleding verkopen wat zwaar werk was omdat ze steeds met kleren moest sjouwen. Ze deed dat omdat men bij het cwi gezegd had dat ze niet in aanmerking kwam voor een uitkering.

Haar opleiding heeft ze afgebroken omdat ze zoals ze zelf zegt van school gepest is. Ze zeiden dat ze langzaam was van begrip en dat ze snel vermoeid was en daarom niet op school paste.

Ze hebben haar daarin niet begeleid. Ze moest maar in Den Haag een school zoeken. Op 15

september vroeg ze een bijstandsuitkering aan. Ze vroeg in oktober een voorschot aan, maar dat kreeg ze niet omdat ze bij haar zus woonde. Ondertussen vroeg ze een Wajong uitkering aan en ww. De WW is afgewezen. De wajonguitkering moet ze 8 maanden wachten (schijnt een standaardregel te zijn) zodat ze zonder inkomsten zat. Daarna een bijstandsuitkering aangevraagd. Op 15 december zijn twee handhavers, waaronder meneer C, bij haar op bezoek geweest omdat ze die bijstandsuitkering had aangevraagd. Ze kon het werk in de kledingwinkel niet volhouden. Ze woont in Zuid-Oost in een grote kamer met haar broer en zus, in een ruimte. Daar hebben ze alledrie een bed staan. Bij haar moeder thuis kan ze niet wonen. Tijdens het huisbezoek zeiden de handhavers dat ze twijfels hadden over het woonadres. Ze vroegen door over waar ze at, en bij wie, en waarom. Ze eet af en toe bij een andere zus, die twee kinderen heeft en zwanger is van de derde. Ze verweten haar dat ze dat niet meteen vertelde. Daarna duurde het weer drie weken voor ze antwoord kreeg. Op 24 januari ontving ze de beslissing: wij hebben uw aanvraag afgewezen, op 15 december is gebleken dat u niet woonachtig bent op het adres XXXX U heeft ons dus verkeerde informatie gegeven. U krijgt dus geen bijstand. Omdat uw aanvraag is afgewezen, wordt u niet aangemeld voor een ziekenfondsverzekering of voor het AV (plus) Amsterdam pakket.

Hiervoor dient u zelf te zorgen.

Zo komt client op het spreekuur van de Bijstandsbond. Onverzekerd, heeft de fysiotherapie

gestopt want dat kan ze niet betalen, in feite minstens gedeeltelijk arbeidsongeschikt maar

zonder inkomsten. De directeur van de sociale dienst had gevraagd om praktijkvoorbeelden.

Deze gaan we hem onder de neus duwen.