Bericht in Amsterdams Stadsblad 3 november 2004

 

Oplichters actief in Zuid en Buitenveldert

 

Zuid- De politie waarschuwt voor oplichters die in Zuid, Buitenveldert en Amstelveen de laatste maanden actief zijn. De mannen hebben het voorzien op oudere bewoners en praten zich met een smoes naar binnen.

 

Enkele bejaarden waren al het slachtoffer van deze oplichters, die zich voordoen als medewerkers van het waterleiding- of energiebedrijf of een bankinstelling.

Zo werd ene oudere dame beroofd van haar sieraden nadat ze haar kluis voor de oplichter had geopend. Volgens de oplichter zou er ene gaslek zijn. Bij een andere bewoonster werd de pinpas gecontroleerd. Andere smoezen: ‘U heeft vals geld in handen gekregen’ en ‘mag ik bij u even bellen’.

 

‘Wildvreemden nooit binnenlaten’.

 

Van een van de oplichters is een signalement bekend. Het gaat om een blanke man met blond haar, tussen de 30 en 45 jaar oud, een verzorgd uiterlijk en een lang smal gezicht.

Om hoeveel oplichters het precies gaat is onbekend. Volgens de politie om enkelen. De politie wil met name de oudere bewoners op het hart drukken nooit iemand binnen te laten. ‘Bij gas controles is er altijd iemand van de brandweer bij’, aldus ene politiewoordvoerder. Een man alleen die zegt het gas te komen controleren is dus verdacht. Verder worden pinpassen of vals geld nooit aan de deur gecontroleerd. Medewerkers van het waterleiding-of energiebedrijf hebben altijd bedrijfskleding aan en een bedrijfswagen bij zich. Vraag altijd om legitimatie. Bij twijfel moeten mensen met 112 bellen.

 

De politie adviseert bewoners ook ene ketting op de voordeur te bevestigen, zodat de deur op ene kierstand gezet kan worden. Het wordt voor kwaadwillenden dan moeilijker om de woning binnen te stappen. Een dergelijke overrompelingstactiek werd eerder dit jaar gebruikt door een groep vrouwen die bejaarden beroofden.