Neem nu een proefabonnement op Het Parool
VOORPAGINA
SPORT
MEDIA
DOSSIERS
FILM
KUNST
MUZIEK
THEATER
BOEKEN
PAROOL THEATER
ETEN EN DRINKEN
WONEN
REIZEN
VACATURES
SERVICE
ADVERTEREN
ARCHIEF
SITEMAP

'Bezoeken Sociale Dienst onwettig'


Van een verslaggeefster


AMSTERDAM - De Bijstandsbond eist dat de gemeente onmiddellijk stopt met het afleggen van huisbezoeken bij mensen die een uitkering hebben of hebben aangevraagd. Volgens de bond zijn de soms onaangekondigde huisbezoeken in strijd met de Europese Verklaring van de Rechten van de Mens.

Rechercheurs van de Sociale Dienst leggen steeds meer huisbezoeken af bij mensen die een uitkering aanvragen of hebben. In wijken waar de dienst de toekenning strenger controleert, worden veel meer aanvragen afgewezen dan voorheen. Dat bleek onlangs uit cijfers van de Sociale Dienst. De gemeente is daar tevreden over.

Volgens de Bijstandsbond, het Comité Vrouwen en de Bijstand Amsterdam en de Werklozen Belangen Vereniging Amsterdam zouden de huisbezoeken echter in strijd zijn met grondrechten die Amsterdammers genieten.

''Een dergelijke vergaande inmenging in iemands gezins- en privéleven kan niet enkel vastgesteld worden middels gemeentelijk beleid,'' aldus de belangenverenigingen van uitkeringsgerechtigden in een brief aan burgemeester en wethouders. Zij willen dan ook dat de bezoeken stoppen en vinden bovendien dat een weigering om medewerkers van de Sociale Dienst toe te laten, geen reden mag zijn een uitkeringsaanvraag niet te behandelen of een uitkering te stoppen.

Verantwoordelijk wethouder Ahmed Aboutaleb stuurt de gemeenteraad binnenkort een reactie op de brief. Hij wil daar nu nog niet op vooruit lopen. De gemeenteraad spreekt op 9 december in de commissie werk en inkomen met de wethouder over de eis van de belangenclubs.

© Het Parool, 27-11-2004

stuur doorterug | naar boven


Site Krant
- Twist om foto van B.
- Politie valt horeca Damrak binnen
- Ayaan werkt aan boek
- 'De boel stort heus niet in'
- Politie doet inval in Club One
- Wilders heeft veel geld nodig
- Roemenië: Nastase gaat aan kop
- Opsplitsing Oekraïne dreigt
- RAI verliest terrein
- Bouwer wil fraude nu goedmaken