Rutte: gemeente op huisbezoek bij bijstandsmensen
09 juni 2004, 10:49:10

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken vraagt gemeenten om via huisbezoeken te controleren of mensen terecht een bijstandsuitkering krijgen. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie woensdag gezegd.

De VVD'er verwacht minimaal 400 miljoen euro aan fraude boven water te halen. Dat is vier keer zoveel als nu. Het inzetten van extra sociaal rechercheurs die gemeenten moeten inzetten loont, aldus de staatssecretaris.

In Amsterdam vinden al thuiscontroles plaats. Daar steeg in het eerste kwartaal het aantal afgewezen aanvragen van 29 naar 45 procent. Rutte kan de maatregel niet dwingend opleggen. Binnenkort praat de staatssecretaris met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over dit onderwerp.

Aantal bijstandsmensen stabiel

Het aantal mensen in de bijstand in Amsterdam is in het eerste kwartaal van dit jaar niet noemenswaardig toegenomen. De hoofdstad breekt hiermee met de landelijke trend. Door de verslechterde economische situatie is in de rest van het land een duidelijk toename te zien van het aantal bijstandsklanten.

In Amsterdam doen ruim 45.000 mensen een beroep op de bijstand. A. Aboutaleb is tevreden met de kwartaalcijfers die hij voor het eerst als verantwoordelijk wethouder presenteert.

De sociale dienst in Amsterdam is al jaren een zorgenkind van de gemeente. Een paar jaar geleden greep toenmalig minister Vermeend van Sociale Zaken hard in om de zaken op orde te krijgen. De controles moesten beter en de dienst moest meer mensen aan het werk helpen.