de Volkskrant

Juli 27, 2005

Strijd tegen formulierenvrees en schaamte ; Reportage I Stichting HinT leert mensen met een minimuminkomen hoe ze van voorzieningen kunnen profiteren 'Huishouden? Doe ik zelluf', antwoordt de saucijzendame fel

Uitkeringsgerechtigden en ouden van dagen hebben er vaak geen enkel benul van dat ze hun financiele situatie kunnen verbeteren. De stichting HinT leert hun hoe ze dat doen.

Vanachter haar tuinhekje gebaart de oude vrouw al: doorlopen. Ze heeft geen zin in jehova's of wat dan ook, roept ze. Maar Truus de Ruiter stapt onverstoorbaar op haar af, map onder de arm. 'Wij komen van de gemeente. Voor informatie. Misschien komt u wel in aanmerking voor een maaltijdvoorziening.' Nog protesteert de vrouw. 'Ik bak alles zelf. Brood, taarten en saucijzenbroodjes. In mijn keuken heb ik allemaal elektrische apparaten.' Maar het tuinhekje klapt open.

Truus de Ruiter en collega Meryem Bayrak struinen dinsdagmiddag

door een stille straat in de wijk Nijverheid, Hengelo. Op zoek naar minima die misschien nog aanspraak kunnen maken op een korting, een tegemoetkoming of een vrijstelling. Eerder die week hebben ze bij de huurhuizen in de wijk al folders bezorgd van HinT, het Hengelo's Informatie Team van de sociale dienst.

De huisbezoeken leverden vorig jaar meer dan vierhonderd extra aanvragen voor een bijstandsuitkering op. Van de 81 duizend inwoners van de stad zitten er nu 2100 in de bijstand. Ruim 450 mensen ontvangen bijzondere bijstand voor noodzakelijke onkosten als maaltijdvoorziening of gezondheidszorg. Te veel van deze minima zitten onnodig in financiele problemen.

Formulierenvrees, denkt Truus de Ruiter. Schaamte, zegt Meryem Bayrak. Honderden uitkeringsgerechtigden en ouden van dagen hebben er vaak geen enkel benul van dat ze hun financiele situatie kunnen verbeteren, laat staan hoe. Kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, bijvoorbeeld. Of aanspraak op de Bijzondere Bijstand.

Tegemoetkoming in de gemaakte ziektekosten via een T-biljet. Kortingen op het lidmaatschap van een sportclub of de bibliotheek .

Iedereen die op maximaal 110 procent van de bijstandsnorm leeft (een alleenstaande krijgt 769 euro, een echtpaar 1098,75 euro) komt in aanmerking voor een huisbezoek door HinT.

'Wij zijn de stofzuiger voor de kruimels die anderen laten vallen', zegt HinT-coordinator Tonny Oude Kempers. De anderen, dat zijn onder meer de uitkeringsinstantie UWV, de Informatie Beheer Groep, de Belastingdienst, maar ook de gemeentelijke belastingdienst.

'Voorbeeld: als het UWV jou volledig afkeurt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan zeggen ze: ga maar naar de sociale dienst. Maar als ze jou gedeeltelijk afkeuren, zeggen ze niets. Terwijl je misschien best recht hebt op een aanvullende uitkering', legt Oude Kempers uit. Maar ook de administratieve rompslomp werpt drempels op. 'Het eindeloos kopietjes meesturen is voor sommigen al een probleem. Ouderen denken dan vaak: nou moet ik helemaal naar Albert Heijn om te kopieren, laat maar zitten. Of het is mensen simpelweg te veel. Een echtpaar dat een bijstandsuitkering via het CWI aanvraagt, mag 124 kantjes invullen.'

Van de regelingen voor minima wordt maar spaarzaam gebruik gemaakt. Uit een onderzoek dat de gemeente Hengelo onlangs hield, blijkt dat 60 procent van de bijstandsgerechtigden geen gebruik maakt van speciale voorzieningen, zoals tegemoetkoming in de schoolkosten voor kinderen.

Op straat, leunend tegen haar tuinhekje, laat de saucijzen-dame zich haar mogelijkheden uitleggen. Of ze geen thuiszorg zou willen, voor wat hulp in de huishouding, vraagt de HinT-medewerkster. 'Huishouden? Doe'k zelluf', antwoordt ze fel. Truus de Ruiter glimlacht. 'Nou, ik geef u toch m'n kaartje erbij, als u nog vragen hebt, dan hoor ik het wel.'

Twee jaar geleden kwam De Ruiter 'via-via' bij het echtpaar Wil (73) en Bertus (76) Siemerink terecht. Wil Siemerink heeft last van reuma. Eigenlijk kwam HinT alleen om het T-biljet in te vullen. Maar na enkele maanden was er kwijtschelding op de gemeentelijke belastingen gegeven, was thuiszorg geregeld, waren er aangepaste kranen gemonteerd en een stoellift bij de trap. Wil Siemerink kreeg wat geld voor nieuwe kleding. Want door de braces die ze om haar handen moet dragen, was haar kleding hard gesleten. Allebei hebben ze nu een twintigbanenkaart van het zwembad. Bijna helemaal vergoed. Ze hadden geen idee dat ze dat vergoed kregen. Ook hun kinderen niet.

'Denk erom dat het subsidiejaar voor sport weer opnieuw begint in augustus, he', zegt Truus de Ruiter. 'Dan moet u het dus ook opnieuw aanvragen.' Wil Siemerink kijkt haar bedrukt aan. 'Dat formulier vullen we wel in. Haalt u die zwemkaarten nou maar.'

Een medewerkster van de stichting HinT legt een Hengelose buurtbewoonster uit hoe ze aanspraak kan maken op financieel gunstige regelingen.