Algemeen Nederlands Persbureau ANP

Juli 5, 2005

Onverwachte huisbezoeken Sociale Dienst onder de loep

Van Der Vliet

Aan de onverwachte huisbezoeken van de Amsterdamse Sociale Dienst aan uitkeringsgerechtigden kan binnenkort mogelijk een einde komen. Voor de rechtbank in Amsterdam dient op 14 juli een rechtszaak over de stopzetting van een uitkering bij een client van de Sociale Dienst na een huisbezoek. De verwachting is dat de rechter een uitspraak doet over de rechtsgeldigheid van de onaangekondigde huisbezoeken.

Bij de betrokken client vond het huisbezoek plaats na een anonieme tip van fraude en was er dus sprake van een aanleiding voor het bezoek. Desondanks denkt de advocaat van de client, M. van Hoof, dat de rechter in zal gaan op het feit dat in veel gevallen geen aanwijzingen zijn voor fraude voordat het huisbezoek wordt afgelegd.

Sinds januari 2004 legt de Sociale Dienst een huisbezoek af bij iedereen die een uitkering aanvraagt of een uitkering heeft, ook al zijn er geen aanwijzingen van fraude. Volgens Van Hoof moet er een aanleiding zijn voor zo'n bezoek. ,,Anders is het een schending van de privacy en persoonlijke levenssfeer.''Als de rechter de huisbezoeken een schending van de privacy vindt dan kan er een einde komen aan de controles.

Wethouder Aboutaleb (Sociale Zaken) wil nog niet reageren zolang de rechter nog geen uitspraak heeft gedaan. ,,Deze huisbezoeken doen we omdat het kennelijk nodig is. Sinds het instellen van de huisbezoeken zijn een fors meer uitkeringsaanvragen geweigerd. We zijn hier zeer tevreden over'', aldus een zegsman van Abouteleb dinsdag. Volgens hem zijn dat niet alleen maar fraudezaken, maar ook vergissingen van mensen die hun uitkering nog niet hebben stopgezet. ,,Dat scheelt weer boetes later.''

De Amsterdamse Bijstandsbond en de belangenvereniging van werklozen voerden eind april nog actie tegen de huisbezoeken van de Sociale Dienst. Ze hielden tegencontroles bij beleidsmakers en bestuurders in Amsterdam. Zo achtervolgden ze onder meer een tijdje directeur Masthoff van de Sociale Dienst en legden een huisbezoek af bij een gemeenteraadslid van de VVD.