Het Parool

Juli 6, 2005

Rechter kijkt naar huisbezoek

AMSTERDAM - Aan de onverwachte huisbezoeken van de sociale dienst aan uitkeringsgerechtigden komt binnenkort mogelijk een einde. Een van de 'slachtoffers' is naar de rechter gestapt.

Voor de rechtbank dient 14 juli een zaak over de stopzetting van een uitkering. De verwachting is dat de rechter een uitspraak doet over de rechtsgeldigheid van de onaangekondigde huisbezoeken. Volgens de advocaat van de client moet er aanleiding zijn voor een bezoek. "Anders is het een schending van de privacy en persoonlijke levenssfeer."

Hoewel het huisbezoek bij de betrokken client na een anonieme tip over fraude plaatsvond, denkt de raadsman dat de rechter toch in zal gaan op het feit dat in veel gevallen geen aanwijzingen zijn voor fraude voordat het huisbezoek wordt afgelegd.

Als de rechter de huisbezoeken een schending van de privacy vindt, kan er een einde komen aan de controles.

Wethouder Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken wil niet reageren zolang de rechter nog geen uitspraak heeft gedaan. "Deze huisbezoeken doen we omdat het kennelijk nodig is. Sinds het instellen van de huisbezoeken zijn een fors meer uitkeringsaanvragen geweigerd," aldus zijn woordvoerder. (ANP)