Ook 'tegenbezoek' aan sociale dienst en VVD-raadslid

PAROOL 29 april 2005

De directeur gecontroleerd

Van een verslaggever

AMSTERDAM - Uit protest tegen huisbezoeken van de sociale dienst hebben de Amsterdamse Bijstandsbond en de belangenvereniging van werklozen directeur Mat Masthoff van de sociale dienst achtervolgd en bij het huis van VVD-raadslid Rosa van der Wieken aan een onderzoek onderworpen.

De acties worden uitgevoerd door 'Controleurs in Beeld', die tegencontroles uitvoeren bij beleidsmakers. De uitkeringsgerechtigden gaan door met de acties totdat wethouder Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken stopt met de huisbezoeken.

Sinds januari 2004 legt de sociale dienst een huisbezoek af bij iedereen die een uitkering aanvraagt. Medewerkers van de dienst hebben inmiddels duizenden mensen thuis bezocht.

"We hebben hier vele klachten over binnengekregen," aldus een woordvoerder van Controleurs in Beeld. "Van mensen van wie de uitkering onterecht is stopgezet."

De Controleurs constateerden dat Van der Wieken vijf weken op vakantie is en het onduidelijk is of de zoon die opendeed op het huis past of inwoont. Na het opmeten van de tuin en bestudering van kunstvoorwerpen in huis maanden zij Van der Wieken per brief gegevens op te sturen naar 'de projectgroep'.